KODUMAINE MESI - ARMASTUS TERVISE JA LÄHEDASTE VASTU

Armsad meesõbrad. Suvi on oma otsi kokku tõmbamas ja sügis on aeg, kus käes saagi kogumise aeg. Siinkohal tahan Teile rääkida veidi meest. Lihtsas maakeeles 😊

Mesi on oma olemuselt elav produkt, s.t. ta muutub. Olenevalt tingimustest, kus ta asub.

Olles mesilastarus ja kaetud kaanekesega (kaanetusega) on mesi oma kõige naturaalsemas keskkonnas. Kuid niipea, kui mesinik eraldab kaanetise, on mesi kõige muu ümbritseva meelevallas. Sellepärast mesinikud märgivad purgi siltidele soovitava hoiatuse – „säilitada jahedas, kuivas ja pimedas“.  Mida see tähendab? Meele meeldib olla võimalikult ühtlasel jahedal temperatuuril. Kui selleks on köögi alumised kapid (näiteks omamajades on ikka mõni alumine kapp, kus temperatuur jahedam ja pime on seal ka. Või on kellelgi sahvrid. Isegi kortermajades on nad õhendatud tuulutusega otse õue ja seal on jahe ja pime. Keldritega on nii ja naa. Ka võib seal liiga niiske olla või säilitatakse seal ka kartuleid jm juurvilja. Ka ei tähenda see otseselt et peaksid mee külmkappi panema (pealegi külmikus säilitame asju väga erinevalt – näiteks, kui sa oled harjunud lõigutud hapukurki, tomatit, vorsti niisama , ilma pakendamata, hoidma, siis on nende toitude lõhn ja bakterid kogu külmkapi vallutanud. Nii võid saada hapukurgi maitselist mett ☹)

Kui oled meepurgi juba kord lahti teinud, siis oleme astunud järgmise sammu, mis toob keskkonna bakterid meele ligemale. Kas Te teadsite, et kui mesinik asub mett vurritama, siis ei tohi selles ruumis mingit muud söögitegemist olla? Ma pean silmas siin eelkõige neid väikemesinikke, kel pole meekäitlemiseks vastavaid ruume ehitatud ja nad toimetavad meega oma tavalises koduköögis. Ei mingit küpsetamist, praadimist, marineerimist…sest avatud mesi hakkab imama kõike õhus levivaid lõhnu endasse imema. (Samamoodi ei kannata mett vurritada sellistes ruumides, kus säilitatakse mingeid keemilisi aineid).

Miks ma seda kõike siia kirja panen? Ikka on juhtunud, et mõni mee ostnud inimene pöördub mu poole ja küsib, miks mu mesi oma „kuju ja vormi“ on muutnud – kellel keeb üle purgi ääre ja/või kihistub kummaliselt. Väga suur osa oleneb muidugi mesinikust, kes alustab mee käitlemist, kuid oma osa oleneb ka Teist armsad sõbrad. Kui Teie köök, kus Te mett hoiate, on sageli toidu tegemisest niiske ja toidutegemise lõhnu täis – ka on meie kodud palju soojemad, kui vanasti – siis avatud purkides eriti hakkab mesi oma elu elama. Arvestage palun sellega.

Siinkohal soovitan osta mett sellise suurusega pakendites, milledest suudate võimalikult lühema ajaga mee ära süüa. S.t. kui oled üksik ja tarbid mett vähem, võiksid osta pigem a´la 0,5 kg purgiga mee. Ja kui Sul pole sellist kohta, kus suuremas koguses mett säilitada, osta korraga vähem – nii on vähem võimalusi, et mesi purgis Sulle ebameeldivaid üllatusi valmistab 😊