KODUMAINE MESI - ARMASTUS TERVISE JA LÄHEDASTE VASTU

MESI…

Mesilasmesi on keeruline bioloogiline saadus, mille koostises on avastatud hulgaliselt inimorganismile tähtsaid aineid, mis sisaldavad peaaegu kõiki nn Mendelejevi tabeli elemente. Keemiliselt koostiselt on mesi väga sarnane inimese verega. Sellest tingitud ka hästi imenduv meie soolestikus. Mesi pole just odav kaup ja see paneb inimese ikka kaaluma kas mul on seda vaja, milline peaks olema see kvaliteetne mesi ja kust on kõige parem osta…

Kas mul on seda vaja?

Teadlikum tarbija kasutab mett eri otstarveteks. Seepärast ei hakka siin pikemalt peatuma, vaid juhatan teid  www.mesionhea.ee leheküljele. Seal on mitmeid eri teemasid ja saab ehk mõnelegi huvipakkuvale küsimusele vastuse.                  

  • Milline peaks oleme ostetava mee kvaliteet?

Lihtsalt – HEA 😊. 

Lähemalt lahti seletatuna: ei peaks kartma, kui mesinik annab mesilastele suhkrut, siis kõik mesi, mis ta müüb ongi suhkru baasil tehtud. Õige mesinik söödab mesilasi suhkrulahuga sügisel – siis, kui suvine mesi on välja võetud. Ja kui teil tekib küsimus, miks ei võiks siis mesilastele oma mett talvesöödaks jätta? Võib küll. Ja seda otsustab iga mesinik ise kas ja kui palju ta mett sisse jätab, sest tema teab tavaliselt oma lähikonna korjemaad. Kui sügisel on tulemas kanarbiku mett ja/või lehemett, siis neid kahte ei ole mesilastele soovitatav talveks jätta. Nende seedimine on mesimummudele raskem. Kui kevad peaks venima pikaks ja nad ei pääse puhastuslennule (ehk s-le) tekib neil kõhulahtisus. Pere nõrgeneb või hukkub üldse. Meile sobib aga nii kanarbiku kui ka lehemesi söögiks küll.

 Taas on tulnud müügile mesi, mis ei kristalliseerugi kõvaks. Meie nimetame seda võidemeeks, vanarahval aga sellele vist oma nime polnudki. Olen kuulnud ja lugenud siit/sealt, et vanasti seisis vurritatud meepütt käidava koha peal, mõla sees ja see kes mööda käis, pidi seda ikka mõned korrad liigutama. Nii sai mee, mida oli kergem pütist kätte saada ja leivale määrida.

Mõni mesi (näit raps) kristalliseerub aga nii ruttu, et kui jätad vurritamise hiljemaks, ei pruugigi mett kärjest kätte saada. Eks siis purgiski on ta kivikõva. Ja kui tahad seda pehmemaks saada, siis soojenda purki nii, et mesi ise üle 40 kraadi ei läheks (kuumas kaotab mesi järk-järgult oma kasulikke omadusi)

  • Kust osta?

Viimasel ajal rõhutatakse aina rohkem, et kasulikum on see toit, mis kasvatatakse meie elukohale võimalikult lähedal. Ärme siin kilomeetreid hakka paika panema – Eesti on niigi väike, meie suuri naabreid silmas pidades, et piisab, kui võtame eesmärgiks osta kodumaist. Muidugi on tore, kui on oma „peremesinik“, kelle käest harjud oma iga-aastast mett ostma. Keda õpid seeläbi usaldama ja kelle käest võid ka nõu küsida, kui seda vajad.